Konsumera medvetet?
Jag tycker om att läsa bloggar. Jag följer 65 bloggar på bloglovin', så det finns oftast något att läsa varje gång jag loggar in. Tidigare idag jag satt och bläddrade igenom de senaste inläggen och hamnade på Emma Elwins blogg, där det i kommentarsfältet till det här inlägget så smått börjat komma in miljösmarta tips.
Det fanns en kommentar jag hajade till på, och det finns vissa saker jag skulle vilja uppmärksamma i anknytning till den.
"Sluta masskonsumera kläder, och när man väl ska köpa så gör man det uttänkt och bara i naturmaterial som ull,silke, och miljömärkt bomull."

1. Att bara köpa kläder i naturmaterial är det bästa.
Nja, jo. Möjligt. Men kan man vara så säker på att en tröja är tillverkad på ett schysst sätt bara för att den är gjord av t.ex. ull? Nej, självklart inte. Det är skillnad på ull och ull, och att ta reda på varifrån ullen i just den här eller den här tröjan kommer är oftast väldigt, väldigt svårt. Att fåren inte behandlas fel eller skadas är inte heller lätt att ta reda på, och är ingenting som är utmärkt någonstans i plagget. Besprutning och efterbehandling är en annan vinkel.
Det finns många led i tillverkningsprocessen som inte går att granska som konsument, så att helt platt säga att bara handla naturmaterial tycker inte jag håller.
2. Står det miljömärkt är det bra och inget att ifrågasätta.
För det första så vet jag inte exakt vad kommentatorn menar med "miljömärkt", men jag antar att det är råvaror med godkänd miljöstämpel som menas och där har vi ett problem. Det finns många olika symboler i omlopp, och det är inte alltid lätt att särskilja mellan "riktiga" och "falska" eller ha tillräckligt med kunskap om symboler för att veta vilka som har någon koppling till att främja miljön över huvud taget.
Sedan har vi problemet med bomullen. Hur är den plockad och besprutad, och var kommer den ifrån? Att det på ett plagg står "ekologisk bomull" kan betyda att endast en del av av all bomull som används är ekologisk, och i vissa fall kan det visa sig att inte ens den delen är godkänt ekologisk. Sedan finns såklart blandningarna, där bomull blandats upp med något annat, och där tänker man gärna bort det andra materialet för "det är ju en miljömärkning här och då kan jag inte göra fel om jag köper det här plagget". Så tror jag att många tänker även när hela plagget "är" miljömärkt.

3. Att sluta masskonsumera är svaret.
Jag tror inte på masskonsumtion, men det är nog mer av en personlig grej då jag helt enkelt inte tycker om att ha för mycket av sånt "alla andra" har och jag har inte heller något behov eller intresse av att köpa en massa nya kläder hela tiden.
Här missas dock en sak: bara för att man inte masskonsumerar, betyder det inte att man kan välja bort de massproducerade plaggen. Det är en stor skillnad på dessa två begrepp, och det behöver man vara medveten om. Man behöver vara medveten om att detta ofta är en kostnadsfråga.
4. Import.
I Sverige har vi varken ull-, silkes- eller bomullsframställning, vilket betyder att dessa är importvaror.
Det har funnits sidentillverkning i Sverige, främst runt 1700-talet, men eftersom vårt klimat inte lämpar sig för sådan tillverkning blev det inte så långvarigt eller storskaligt som man hoppats på. Ylle skulle vi kunna producera, men det är så mycket billigare att importera att det inte lönar sig här, och någon bomullsproduktion har vi, såvitt jag vet, aldrig haft i Sverige eftersom vårt klimat är alldeles för kallt.
Att importera är, som vi alla är medvetna om, något som alltid förekommit och som är en stor del av den nya globaliseringen. Detta medför dock långa (och många) transportsträckor och dessa bidrar inte helt oväntat till t.ex. stora koldioxidutsläpp.

Det jag vill visa med den här texten, som skulle kunna utökas och fördjupas, är att det inte är så lätt att vara en "medveten konsument". Det är svårt att veta om det som utlovas faktiskt är sant, och det finns många fällor att fastna i. Jag tycker att vi borde tänka mer på miljön och på schyssta mänskliga förhållanden vid alla steg i tillverkningen, men vi måste förstå att det inte bara är att gå in på t.ex. H&M och köpa en ekologiskt odlad t-shirt istället för en "vanlig" och tro att man per automatik har gjort ett miljömedvetet köp. Priset är i princip detsamma, så frågan är hur stor skillnad det egentligen är rent tillverkningsmässigt.
Ska man vara medveten, måste man känna till båda sidorna och våga ifrågasätta. Därmed inte sagt att allt med miljö- eller rättvisemärkning är buffel och båg för så är det ju såklart inte, men det krävs att konsumenten lägger ner tid och energi för att öka sina chanser att göra bra val om detta är vad man är ute efter.
(Jag har alltså ingenting emot personen som kommenterade, och säger inte att personen tycker likt de punkter jag tagit upp. Jag har enbart valt att utgå från kommentaren.)